Visit Nivala

ihmisiä torilla

Nivala on Oulun Eteläisessä, Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva reilun 10 000 asukkaan kaupunki. Nivalassa arvostetaan yrittäjyyttä, työntekoa ja laadukkaita palveluja. Nivala on paitsi perinteinen maatalouspitäjä joka kuuluu maidon ja lihan tuotannossa Suomen kärkikuntiin, myös Suomen suurimman teollisuuskylän koti, jossa on sata yritystä ja tuhat työpaikkaa. Paikkakunta tunnetaan myös monista valtion merkkihenkilöistä ja historiallisista tapahtumista. Nivalassa panostamme suuresti koulutusmahdollisuuksiin sekä vapaa-ajan harrastuksiin, kuten liikuntaan ja kulttuuriin. 

Liikuntakeskus Uikossa (liikunta.nivala.fi) on mahdollista harrastaa monipuolisesti mm. uintia ja keilausta tai vaikkapa käydä kuntosalilla. Uikon läheisyydestä löytyy tekonurmikentät jalkapallon ja pesäpallon harrastelijoille. Myös tennis- ja beach volleykentät ovat käytössäsi. Uikon pihalta lähtee myös 14 rastia sisältävä MOBO-suunnistus. Uikko on liikunnallisen loman keskipiste! 

Nivalan seudun golf ylläpitää upeaa 18-väyläistä golfkenttää Nivalassa. Korkeatasoinen kenttä kiertelee Nivalan luonnonkauniissa ympäristössä ja tarjoaa erinomaiset puitteet vasta-alkajille, mutta myös riittävästi haastetta konkareillekin. 

Pyssymäen ulkoilualueelta lähtee useita reittejä patikointiin, polkujuoksuun tai maastopyöräilyyn. Pyssymäeltä löytyy myös 9-väyläinen frisbeegolfrata. Nivalasta löytyy myös Kalliosaarentieltä täysimittainen 18-väyläinen frisbeegolfrata sekä kaksi lyhyempää rataa Haikaran ja Junttilan koulujen pihalta. Talvella murtomaahiihtomahdollisuudet ovat loistavat Pyssymäellä sekä Hiitolassa. 

Kyläojan uimaranta sijaitsee kauniin Pidisjärven rannalla. Uimarannalta löytyy pukukopit, ulko-wc, laituri sekä tulentekopaikka. Mikä parasta, uimaranta on lyhyen matkan päässä Nivalan keskustasta! 

Perheen pienimmille löytyy aktiviteettia Nivalan leikkikentiltä, joita on paitsi taajaman viheralueilla, myös koulujen pihoilla. Lapset löytävät varmasti mieluisan leikkipuiston 22 leikkikentän joukosta! 

Nivala on varsin liikunnallinen kaupunki, joten kokosimme kaikki liikuntapaikat kartalle, jonka löydät täältä: https://kunto.fluentprogress.fi/LATUNIVALA 

 

Nivalan seutu on monien lintulajien muuttoreittien varrella, minkä takia alueella asuu ja vierailee useita lintuharrastajia. Valtavat hanhi-, kurki- ja suokukkoparvet pysähtyvät muuttomatkoillaan levähtämään Nivalan peltoaukeille, kun taas suoalueilla voi seurata teeren soidinmenoja. Vesilintuja varten kunnostettuja vesistöjä Nivalassa on useita, mutta erityisesti Erkkisjärven lintutorni on suosittu kohde lintubongareiden keskuudessa! 

Nivalasta löytyy monta upeaa luontopolkua lenkkeilyyn, polkujuoksuun tai patikointiin. Reittien pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä 56:een kilometriin. Nivalan luontopolut löydät täältä: https://liikunta.nivala.fi/tilat/kivenhakkaajan-luontopolku/ 

 

Nivala on tunnettu rikkaasta tapahtumatarjonnasta. Vuosittaisia isoja tapahtumia ovat mm. Kapinaviikko, Uikon taikaa -kaupunkifestivaali, Nivala-Areena, Konekapina, Rallisprint, Nivalan Kiksaus, Naisten messut, Pyssymäki Extreme polkujuoksutapahtuma ja Marrasvalakiat. 

Keskeisellä paikalla Nivalan torin laidalla sijaitseva Tillarigalleria esittelee paikallista ja alueellista taidetta. Säännöllisesti vaihtuvat näyttelyt tarjoavat kulttuurinnälkäisille upeita taide-elämyksiä. Tiedot näyttelyistä täältä: https://www.nivala.fi/tillarigalleria 

Kirjailija Kyösti Wilkunan (1879-1922) kulttuurihistoriallinen työhuonemuseo sijaitsee Tillarigallerian yhteydessä. 

Tervetuloa Nivalaan tutustumaan Kyösti ja Kalervo Kallion elämäntyöhön! Presidentti Kyösti Kallion (1873-1940) ja hänen poikansa kuvanveistäjä Kalervo Kallion (1909-69) elämäntyöstä kertovassa museossa voit tutustua perusnäyttelyyn sekä vaihtuviin erikoisnäyttelyihin. Kalervo Kallion mittava, yli 400 työtä käsittävä taidekokoelma, on kattavasti esillä museon perusnäyttelyssä.

Useita vuosikymmeniä toiminut Tuiskula on Nivalan yksi tunnetuimmista maamerkeistä. Viihdettä tarjoavat lukuisat valtakunnallisesti tunnetut artistit sekä elokuvateatteri. Nähtävyyksiä löytyy myös monenlaisia, unohtamatta Maliskylän Crazylandia.

Majoitus- ja ravintolapalveluita on moneen makuun. Etsitpä majoitusta peltomaisemien keskeltä tai tunnelmallista kahvilaa kulttuurihistoriallisesta ympäristöstä. Tule ja viihdy Nivalassa!